Cantare-kuorosta

Cantare joulukonsertissa Jämsän kirkossa 4.12.2022.
Kuva Leena Lamminen

”Liityin Cantareen 17-vuotiaana lukiolaisena, ja siitä alkaen jo  yli 35 vuoden ajan kuoro on ollut osa elämääni, pitempään kuin mikään muu asia. Kuoro on vahvasti mukana elämäni iloissa ja suruissa ja auttaa myös jaksamaan arjessa. Laulaminen on jo sellaisenaan ihana harrastus, mutta minulle merkitsee erityisen paljon myös kuorostamme kumpuava yhteishenki. Sen avulla saamme yhä uudelleen ja uudelleen ainutkertaisia elämyksiä ja kokemuksia ja yllämme upeisiin suorituksiin konserteissa ja ääniteprojekteissa.”

Outi Honkanen, altto

                                                     

Cantare-kuoro aloitti toimintansa vuonna 1976 kamarikuorona.  Alkutaipaleella kuoroa johtivat dipl. urkuri, musiikinopettaja Seppo Linjama ja musiikinopettaja Leena-Maija Repo. Vuodesta 1983 alkaen kuoro on musisoinut musiikinlehtori, säveltäjä Sauli Salmisen (dir.cant.) johdolla.  Hänen kaudellaan kuoro on kasvanut noin 30 hengen sekakuoroksi ja vakiintunut kiinteäksi osaksi jämsänjokilaaksolaista kulttuurielämää.  Kuoro konsertoi sekä esiintyy erilaisissa kulttuuritilaisuuksissa useimmiten omalla paikkakunnalla tai lähimaakunnissa, mutta vierailee mielellään myös muualla Suomessa. Ulkomaille suuntautuneita konserttimatkoja Cantare on tehnyt mm. Norjaan ja Viroon. Kuoro esiintyi myös Enontekiöllä Hetan musiikkijuhlilla pääsiäisenä 2004.

Kuoron ohjelmistoon kuuluu perinteisiä kuorosävellyksiä ja hengellistä musiikkia, mutta myös kevyempi kuoromusiikki saa välillä vuoronsa. Aivan erityinen sija kuoron ohjelmistossa on Sauli Salmisen kuorosävellyksillä, joista suuri osa on sävelletty nimenomaan Cantare-kuorolle. Vuosien myötä kuoro on kehittynyt herkäksi ”hovisäveltäjänsä” sielunmaiseman tulkiksi, mikä on selvästi kuultavissa kuoron äänitteiltä.

Cantare on levyttänyt Salmisen johtamana CD-levyt ”Aika kiitää” (1994), ”Hetki hiljaisuutta soi” (1999), ”Unteni joululaulu, sinihimmeä laulu” (2001) ja  ”Kuin onnellinen ajatus” (2006). Salmisen kuorosävellyksiä on julkaistu Cantare-kuoron esittämänä kokoelmalevyllä ”Kuikanhuuto-Kevätyö” (2007).  Cantare teki v. 2005 Taikakuu-yhtyeen kanssa radiosoitto-CD:n Pekka Simojoen laulusta ” Tulkoon joulu”, johon kuorosovitukset teki Sauli Salminen. Cantare-kuoro on mukana myös Jämsänjokilaakson kaikkien kuorojen v. 2000 julkaisemalla yhteis-CD-levyllä  ”Laulu soi”.

Kuoron uusimman levyn "Yön onni ympärillä" (2015) sisältö on valtakunnallisestikin poikkeuksellinen. Levyllä kuullaan Sauli Salmisen uutta sävellystuotantoa, pääosa on muutamalta viime vuodelta. Mukaan on otettu myös kaksi Salmisen vanhempaa sävellystä, joita Cantare ei ole aiemmin levyttänyt. Niistä säveltäjä on tehnyt uudet sekakuorosovitukset.

Levyjen Kuulin kerran vanhan laulun, Kuikanhuuto-Kevätyö ja Yön onni ympärillä sävellyksistä on julkaistu myös täydelliset nuottikirjat säestysnuotteineen.

Säveltäjä, kuoronjohtaja Sauli Salminen

Sauli Salminen
Kuva VALOKUVAUSLIIKE NEVALAINEN

”Hiljaisuudesta, rakkaudesta, kosken kohinasta, kuikanhuudosta, tunturituulesta - ovat nämä sävellykset syntyneet.” Näin Sauli Salminen usein kuvaa sävellystensä syntyä. Säveltämisessä hiljaisuuden merkitys on kasvanut vuosi vuodelta. Sitä on nykymaailmassa vaikea löytää. Sauli Salmisen sävellyksistä välittyy kuulijalle hänen rakkautensa luontoon. Sävellystyötä innoittavat etenkin kevät, linnut, virtaava vesi, kohisevat kosket, Lapin puuttomat tunturit, tunturituuli. Kotiseudun Uuttana-järvi, siellä sijaitseva kesämökki, ympäröivä kaunis luonto, järven kuikat, joutsenet, rauha - mustarastaan hiljainen huilu takametsästä, keväinen teerien soitto, kurkien trumpettiäänet Lehmisaaresta, öiset pöllöjen huhuilut salaperäisestä pimeydestä - kaikki nuo luonnon äänet ja hiljaisuus ovat Sauli Salmisen ystäviä ja innoittajia. Rauhallisuus, maalauksellisuus ja herkkä romanttisuus ovatkin tunnusomaisia piirteitä Salmisen teoksille.

 

Sauli Salminen (s.1952) opiskeli Sibelius-Akatemiassa koulumusiikkiosastolla piano pääsoittimenaan v. 1974 -1979. Musiikinopettajaksi hän valmistui Sibelius-Akatemiasta vuonna 1979. Sibelius-Akatemian aika 1970-luvun lopulla oli nuorelle musiikinopiskelijalle todellista oman musiikillisen minän etsiskelyä ja löytämistä. Muutto keskisuomalaisesta pikkukaupungista Suomen klassisen musiikin keskukseen oli suuri muutos Salmisen elämässä. Sauli Salminen säveltäjänä alkoi nousta esiin Sibelius-Akatemian opintojen edetessä. Tärkeitä opettajia ja esikuvia Sibelius-Akatemian ajalta ovat mm. Ahti Sonninen, Jukka Jarvola, Raija Alestalo-Rahko, Yrjö Nykänen, Martti Pokela, Harald Andersén ja Erkki Pullinen.

 

Sibelius-Akatemiasta valmistuttuaan Sauli Salminen toimi yläasteen ja lukion musiikin lehtorina v. 1979 -1983 Jämsänkoskella. Jämsän yläkoulun (Seppolan koulu ja Paunun koulu) ja lukion musiikinlehtorina hän toimi vuosina 1983 – 2013. Salminen valmistui Jämsän lukiosta ylioppilaaksi v. 1973.  Hän jäi musiikin lehtorin työstä eläkkeelle v. 2013 ja jatkoi vapaana säveltäjänä, kuoronjohtajana ja taiteilijana. Siis siinä työssä päätoimisesti, jota hän aiemmin oli tehnyt musiikin opettajan työn ohella. Uusimman ”Yön onni ympärillä”- CD-levyn ja nuottikirjan sävellykset ovat syntyneet melkein kaikki vapaan säveltäjyyden aikana.

 

Sauli Salmisella oli ensimmäiset sävellyskonsertit Jämsässä v. 1982, Jämsänkoskella v. 1983 ja Laukaassa 1989. Cantare- kuoron (sekakuoro) taiteellisena johtajana Salminen on toiminut vuodesta 1983. Sauli Salmisen sävellystuotantoon kuuluu pianosäestyksellisiä yksinlauluja, laulusarjoja, näytelmämusiikkia, urkumusiikkia, pienimuotoista orkesterimusiikkia sekä kuorosävellyksiä, joista tärkeimmät hän on säveltänyt Cantare- kuorolle. Sauli Salmisen sävellykset edustavat perinteistä klassista tyyliä, mutta omaperäisiin sävellyksiin on varmasti antanut vivahteensa jo lapsena aloitetut harmonikansoiton opinnot harmonikkataiteilija Alpo Pohjan johdolla ja professori Martti Pokelan johtamat Sibelius-Akatemian kansanmusiikin erikoistumisopinnot. Opiskeluaikanaan vuosina 1976 -1981 ja sen jälkeenkin Sauli Salminen soitti Sibelius-Akatemiassa perustetussa Jutkaus-yhtyeessä, joka on mukana Sibelius-Akatemian julkaisemalla LP-levyllä ” Folk Music at the Sibelius-Academy” (v.1983). Erityisen merkittävä Salmisen sävellystuotannolle on 1990-luvun alussa alkanut ystävyys säveltäjä Vilho Luolajan-Mikkolan (1911 -2005) kanssa. Luolajan-Mikkolan ja Salmisen käymät lukemattomat keskustelut elämästä, musiikista ja luovuudesta ovat olleet hyvin avartavia ja tärkeitä. Usein näissä keskusteluissa oli mukana myös filosofirunoilija Jorma Heinonen. Useimmiten keskustelut käytiin Helsingissä Luolajan-Mikkolan kotona Temppelikadulla tai taiteilijaravintola Ateljéssa tai Kappelissa hyvän ruoan ja juoman ääressä. Nuo hetket vaikuttavat edelleen Salmisen elämässä ja sävelkielessä tänäkin päivänä ja tälläkin levyllä.

 

Salminen on säveltänyt paljon myös kotiseutuaiheista musiikkia. Oman kotiseudun kulttuurin vaaliminen ja uuden luominen on aina ollut lähellä Salmisen sydäntä. Osa hänen sävellyksistään on sävelletty omiin runoihin. Vuonna 2005 Salminen valittiin Jämsän Äijäksi. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi Sauli Salmiselle director cantus -arvonimen v. 2013.

 

Sauli Salmisen klassisia yksinlaulusävellyksiä on julkaistu CD-levyllä ja nuottikirjassa ”Kuulin kerran vanhan laulun” vuonna 2003. Levyllä esiintyvät oopperalaulajat sopraano Johanna Tuomi ja baritoni Sauli Tiilikainen sekä pianotaiteilija Mikko Niemi.

Sauli Salmisen sekakuorosävellyksiä on julkaistu Cantare-kuoron laulamana CD-levyillä ”Kuikanhuuto - Kevätyö”  (2007) ja "Yön onni ympärillä" (2015). Molempien levyjen kuorosovitukset säestyksineen on julkaistu nuottikirjoina.